Sycący bigos

  • Suszone grzyby połamać, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia.
  • Przygotować duży garnek z grubym dnem oraz dużą patelnię. Boczek pokroić w kosteczkę. Całe mięso pokroić w niedużą kostkę.
  • Na gorącą patelnię wlać 1 łyżkę oleju, włożyć boczek i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut, przełożyć do garnka.
  • Na patelnię wlać drugą łyżkę oleju i partiami obsmażać mięso, następnie przekładać je do garnka z boczkiem.
  • Garnek z obsmażonym mięsem postawić na ogniu, wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 45 minut.
  • Świeżą kapustę drobno poszatkować, pomijając głąba ze środka kapusty. Włożyć do garnka z mięsem i wymieszać. Przykryć i gotować przez około 1/2 godziny.
  • Ciągle gotując bigos dodać grzyby wraz z wodą z moczenia, odciśniętą kapustę kiszoną, posiekane śliwki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 1/2 godziny.
  • Cebulę pokroić w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni na 1 łyżce oleju. Przełożyć do garnka z mięsem.
  • Kiełbasę obrać, pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć na patelni, dodać do bigosu.
  • Dodać koncentrat, dokładnie wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Czasem zamieszać i sprawdzić czy bigos nie przywiera do dna. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *